2021 LGS’de Matematik soruları zordu

Ryan

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Eyl 2020
Mesajlar
13,304
Puanları
36
2021 LGS’de Matematik soruları zordu
35 yıldır yüz binlerce öğrenciyi en başarılı lise ve üniversitelere yerleştiren okulların başında gelen GEN Koleji, Okul Kısım Liderleri ile 2021 LGS sorularını ayrıntılı olarak tahlil etti… Ortaya imtihanla ilgili farklı datalar çıktı…

Öğrenciler bütün bir yıl boyunca düzgün bir lisede okumak için çalışmalarının akabinde MEB’in imtihanla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ait merkezi imtihanı 2021 LGS, 6 Haziran 2021 Pazar günü 81 vilayette gerçekleştirildi. 1986 yılından bugüne, 100 binlerce öğrenciyi en başarılı lise ve üniversitelere yerleştiren okulların başında gelen GEN Koleji, Okul Kısım Liderleri ile 2021 yılı LGS (Liselere Geçiş Sistemi) sorularının ayrıntılı tahlilini gerçekleştirdi.

GEN Koleji eğitimcileri, yaşanan salgın niçiniyle, bu sene de geçen sene olduğu üzere LGS ’ye hazırlanan öğrencilerin yıl boyunca daha fazla çaba sergilediğini ve rehberlik hizmetine daha fazla muhtaçlık duyulduğunu belirttiler.

Yapılan açıklamada; “2021 LGS ‘de bilhassa Matematik kısmında zorlanan adaylar, Fen ve Toplumsal Bilimler kısımlarında beklendiği üzere rahat bir imtihan geçirmişlerdir” denildi.

Türkçe sorularında kılavuza sadık kalındı

2021 LGS imtihan sorularının MEB’in yaptığı açıklamanın paralelinde olduğu gözlemlendi. “Fiilimsiler, Cümlenin Ögeleri” üzere lisan bilgisi hususlarından soru sorulmamıştır. MEB daha öncesinden yayımladığı LGS’de çıkacak mevzuların yer aldığı kılavuza kısmen sadık kaldı. Zira “Yazım Kuralları ve Noktalama İşaretleri”, “Söz Sanatları” üzere bahisler kılavuzda yer almasına karşın bu hususlarla ilgili soru sorulmamıştı. Genel olarak Türkçe soruları 2020 LGS’den daha kolaydı. Daha öncesinden yayımlanan örnek sorularla tam bir ahenk kelam konusu değildi. Sorular daha fazla “Sözcükte Anlam”, “Parçada Anlam”, “Grafik Yorumlama”, “Mantık Muhakeme” üzere konulardan çıktı. Ayrıyeten imtihanda oldukçalu soruya da yer verilmediği görüldü. İmtihanın asıl belirleyicisi “Mantık Muhakeme” ve “Grafik Okuma” soruları olacaktır.

Matematik imtihanın belirleyicisi olacak

LGS’deMatematik Kısmında yer alan sorular MEB müfredatına uygun kazanımlardan oluştu. Son ünite hariç tüm ünitelerden sorulara yer verildi. Matematik sorularının bu yıl da analitik düşünmeye dayalı, yeni jenerasyon yani “beceri temelli” soru üslubuna uygun, görsellerle zenginleştirilmiş sorulardan oluştuğu gözlemlendi. Bilhassa birkaç soru seçici olarak hazırlanmış, bahse hâkim olan öğrencilerin muvaffakiyetle üstesinden gelebileceği sorular oldu. Soruların genel manada hayli adımlı süreçlerden oluştuğu ve süreç yanlışı yapmaya açık olduğu dikkat çekmektedir. Geçen senelerda olduğu üzere bu sene de Matematik imtihan neticelerinda belirleyici olacaktır.

Fen Bilimleri soruları MEB müfredatına uygun

Fen Bilimleri soruları MEB müfredatına uygun lakin 2020 LGS ve MEB örnek soruları ile kıyaslandığında mantık, muhakeme ve deher neysel soru sayısı azaltılmış daha uzun paragraf içeren, bilgi sorgulayan sorular kullanılmıştır. İmtihanda deher neysel bilgileri inceleyerek sonuca ulaşmayı gerektiren tablo, grafik ve görsel yorumlama gücünü ölçen, dikkat isteyen sorular yer almıştır. Öğrenciler için seçici olabilecek sorular yer almaktadır. Kazanım olarak son ünite hariç tüm ünitelere yer verilmiştir.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük soruları MEB müfredatında belirlenen gayeler doğrultusunda “yeni kuşak soru” anlayışı içerisinde değerlendirebileceğimiz sorulardan oluştu. Salt bilgiyi istemeyen, sorular üzerinde çıkarsama ve yorumlama yapmayı gerektiren sorular imtihanda yer aldı. Sorular kazanımlara eşit dağıtılamaya çalışmış; fakat sene boyunca üzerinde daha fazla kalınması gereken konulardan daha az sorgulama yapıldığı görüldü. Soru dağılımında, kolay ve orta derece zorluktaki soruların ağır olduğu bir inkılap tarihi imtihanı gerçekleştirilmiştir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları incelendiğinde rahat yapılabilir nitelikte, kolay sorulardan oluştuğu gözlenmiştir. Bu yılki soruların hem daha kısa hem daha açık olması niçiniyle geçen seneye göre daha kolay çözülebileceği kanaatindeyiz.

İngilizce soruları birinci 9 üniteden geldi

LGS İngilizce sorularının müfredat ve kazanımlarına uygun olduğu görüldü. Soruların birinci 9 üniteden sorulduğu gözlendi. Sorular dilbilgisi yapısını ölçen değil, okuduğunu manaya, hakikat çıkarım yapma ve beraberinde söz bilgisini de ölçen sorular oldu. İmtihanda 1 adet olumsuz esaslı soru vardı. Başka sorular olumlu soru köklerinden oluştu. Ayrıyeten dikkat çeken öteki bir nokta ise, geçmiş senelerdan farklı olarak uzun paragraf sorusu sorulmamış olmasıdır. İmtihanda müfredat dışına çıkılmamış, sarmal yapıda sorular sorulmuş. Bunlar; soruları dikkatli okuyan ve yanlışsız çıkarım yapan öğrencilerin rahat yapabilecekleri sorular oldu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

ALINTIDIR
 
Üst