AB Afgan göçüne hazır olmalı

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
AB Afgan göçüne hazır olmalı Türkiye, NATO misyonunun tamamlandığı Afganistan’da Kabil Havaalanı’nın güvenliğinde bakılırsav üstlenmeye hazırlanırken ve gerek askeri gerekse diplomaside planlamalar devam ederken, Afganistan’da iç çatışmaların tırmanması halinde göç idaresi de çalışmaların odağında. NATO askerlerinin geri çekilme takvimi işletilirken bir kısım Amerikan askeri ve İngiliz askerinin yanı sıra Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlayan 500’ü aşkın Türk askeri 11 Eylül’e kadar bölgede bulunmaya devam ediyor. Çekilme süreciyle bir arada Taliban’ın başta hudut kapıları olmak üzere ülkede 1 Mayıs daha sonrası yüzde 85 oranında denetimi ele geçirmesi, ülkede yeni bir iç çatışma riskini de birlikteinde getirdi. İran üzerinden sistemsiz göç dalgası korkusu, Türkiye’nin Afganistan diplomasisinde, gündem hususlarından biri. Türkiye’ye 2020 yılında geçmeye çalışırken yakalanan sistemsiz Afgan göçmen sayısı yaklaşık 50 bin seviyesinde iken, Türkiye’de yakalanan sistemsiz göçmenlerin neredeyse yarısını Afgan nüfus oluşturuyor.

AVRUPA’YA GİDEN SURİYELİ SAYISINA YAKLAŞTI

Muhtemel Afgan göçü, Türkiye kadar Avrupa için de kaygı konusu. Son devirde Avrupa’ya geçen Afganistan asıllı mülteci sayısı Suriyelilere yaklaştı. Suriyelilerin Avrupa ülkelerine kabul edilme oranı yüzde 35 iken Afgan mültecilerin kabul sayısı yüzde 51 düzeyinde. Lakin yerinden edilmiş 3.5 milyon Afgan halkın oluşturduğu göç baskısının yanı sıra Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin, mümkün bir iç savaş halinde 10 milyondan fazla Afgan vatandaşın göç etmek zorunda kalacağına ait ihtarları, önlem gerekliliğini ortaya koyuyor.

AB HAZIRLIKLI OLMALI

AB ortasında Afganistan özelinde göç temalı bir diyalog şu ana kadar başlatılmış değil. Fakat bu mevzu görüşmelerde gündem hususları içinde yer alıyor. Hala Suriyeli göçmenlerle ilgili Türkiye’ye katkı sunan AB’nin Afgan göçmenler konusunda da emsal düzenekleri devreye alması gerekebileceğini belirten diplomatik kaynaklar, 2015 yılında Suriye’den yaşanan göçe hazırlıksız yakalanan AB’nin göç aykırılığı kararı yaşanan vahim sahnelerin bir daha yaşanmaması ve emsal yanlışlara düşülmemesi için Afganistan’dan mümkün göç dalgasına hazırlıklı olması gerektiğine işaret ediyorlar.

Son devirde Avrupa’ya geçen Afganistan asıllı mülteci sayısı Suriyelilere yaklaştı.


ROTALARI DEĞİŞMEZ

Türkiye, havalimanının güvenliğinin yanı sıra göç baskısı konusunda da Avrupalı müttefikleriyle yakın çalışıyor. Afganistan barış müzakerelerin sonuçsuz kalması halinde 1992-1996 senelerında yaşanan ve İran ile Pakistan’a milyonlarca Afgan nüfusun göç ettiği büyük göç dalgası ile misal tabloların yaşanmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiliyor. bu biçimdesi bir muhtemellikte Türkiye de İran üzerinden ana destinasyon pozisyonunda bulunuyor.

GÖÇ SİSTEMİ YOK

Mümkün bir göç dalgası, Türkiye için İran ile de ortak tasa durumunda. Antalya’da yapılan Türkiye-İran-Afganistan doruğu daha sonrası yayınlanan bildiride bir düzgün niyet beyanı deklare edilmiş olsa da hala Türkiye’nin İran ile göç konusunda rastgele bir işleyen düzeneği bulunmuyor.
 
Üst