ABD’de büyüme, işsizlik maaşı müracaatları ve konut satışları beklentileri karşılayamadı

bencede

New member
Katılım
12 Eki 2020
Mesajlar
1,180
Puanları
0
ABD’de büyüme, işsizlik maaşı müracaatları ve konut satışları beklentileri karşılayamadı Investing.com – Bugün ABD’den açıklanan ekonomik datalar beklentileri karşılayamadı.

Yılın birinci çeyreğinde %6,3 büyüyen ABD iktisadı 2. çeyrekte %8,5 büyüme beklentisine rağmen %6,5 büyüdü.

Evvelki hafta 368 bine gerileyen haftalık işsizlik maaşı müracaatları geçen hafta 424 bine yükselirken son haftada da 400 bin oldu. Haftalık bazda müracaatlar 24 bin kişi azaldı, lakin ay başına göre artış var.

Karantina periyodundaki rekor daralmanın akabinde Mayıs- Ağustos devrinde artan askıdaki konut satışları Eylül’den itibaren beklentilerin altında kaldı. Yalnızca Mayıs ayında %8,3 artış gösteren satışlar Haziran’da %1,9 oranında daraldı.

ABD’de de ülkemizde de Avrupa ve başka biroldukça ülkede konut meblağları pandemi daha sonrası epey önemli artış gösterdi. Buna rağmen enflasyonun da artması gelir üzerinde büyük baskı yaratıyor. Alım gücü hem besin hem konut tıpkı vakitte hizmet üzere elzem noktalarda çok yüksek.

İstihdam tarafında ise pandeminin yarattığı kaybın büyük kısmı telafi edildi, ama hizmet dalındaki kayıp çabucak hemen kapatılabilmiş değil ve haftalık işsizlik maaşı müracaatları pandemi öncesine bakılırsa (haftalık ortalama 200 bin) iki kat daha fazla.

Büyüme, pandemi devrine göre bu yıl yüksek, ama enflasyondaki artışın talep tarafındaki hızlanışı durdurması bekleniyor. Bunun engellenebilmesi içinse fiyatlarda enflasyon farkının karşılanması kural.

FOMC daha sonrası gerileyen ABD Dolar Endeksi, beklentiden düşük gelen dataların de tesiriyle bugün 91,93 düzeyine gerileyerek son bir ayın en düşüğünü gördü.

Müellif: Necdet Erginsoy
 
Üst