ABD’den daha sonra petrol fiyatlarını düşürecek bir adım da Japonya’dan geldi

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
ABD’den daha sonra petrol fiyatlarını düşürecek bir adım da Japonya’dan geldi Ham petrol fiyatlarında gözlenen global seviyedeki artış eğilimi Japonya hükümetini harekete geçirdi.

ABD hükümetinin husus ile ilgili iş birliği talebini kıymetlendiren Tokyo hükümeti, sürpriz bir uygulamaya imza atarak ulusal petrol rezervinin bir kısmını piyasaya sürme sonucu aldı.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida bugün yaptığı açıklamada, birinci vakit içinderda dün kamuoyuna yansıyan ve olağanda doğal afetler üzere durumlarda başvurulan sonucu doğrulayarak sürecin yasalar çerçevesinde ve ABD ile ahenk ortasında yürütüleceğini söylemiş oldu.

“Ham petrol fiyatlarının istikrarı, Covid-19 salgını daha sonrası ekonomik toparlanma için büyük değer taşıyor” diyen Kishida, piyasaya sürülecek petrol rezervinin ölçüsü üzere bilgilerin Sanayi Bakanı Koichi Hagiuda tarafınca kamuoyuna açıklanacağını da lisana getirdi.

Japonya için birinci değil

Yaklaşık 140 günlük iç tüketime yetecek kadar petrol stoku bulunduğu bilinen Japonya, şimdiye dek Körfez Savaşı ile 2011’deki zelzele ve tsunami daha sonrası da dahil olmak üzere 5 sefer rezervlerden yararlanma yoluna gitmişti. Son rezerv arzının ise fiyat istikrarını sağlama emeliyle gerçekleştirilecek olması itibariyle bir birinci olduğu belirtiliyor. Hükümetin birinci etapta birkaç günlük tüketime muadil ölçüde petrolü piyasaya sunması ve daha sonraki süreç için durum değerlendirmesi yapması bekleniyor.

ABD adım atmıştı

ABD, petrol fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek üzere ulusal petrol rezervinden 50 milyon varili piyasaya süreceğini duyurmuş, rezerv kullanmasının satış ve ödünç alma formunda gerçekleşeceği belirtilmişti. Uygulamanın Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya ve İngiltere ile iş birliği ortasında hayata geçirileceği kamuoyuna yansımıştı.
 
Üst