ABD’den Pekin Olimpiyatları’na diplomatik boykot: Çin’den cevap gecikmedi

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
ABD’den Pekin Olimpiyatları’na diplomatik boykot: Çin’den cevap gecikmedi Beyaz Saray, insan hakları ihlalleri niçiniyle Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulanacağını deklare etti. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenlediği günlük basın toplantısında, “Çin’in Sincan’da işlediği insanlığa karşı cürümler ve öbür insan hakları ihlalleri niçiniyle 2022 Pekin Kış Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’na hiç bir diplomatik ya da resmi heyet göndermeyeceğiz” dedi.

Olimpiyatlara gidecek ABD’li atletlere takviyelerinin tam olduğunu vurgulayan Psaki, ABD’nin insan haklarını korumak ismine verdiği kuvvetli bir taahhüt olduğunun altını çizdi. Psaki, Pekin Olimpiyatları’na yönelik bu boykotun diplomatik düzeyde olduğunu ve atletleri etkilemediğini fakat Çin’in insan hakları ihlallerine yönelik sert bir ileti olduğunu söylemiş oldu.

ÇİN’DEN KARŞILIK GECİKMEDİ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian bugün düzenlediği basın toplantısında ABD’nin Oyunlar’a ziyan vermeye çalıştığını ve bu biçimde yaparak kendi güvenilirliğini zedelediğinin altını çizdi.

“BUNUN BİR BEDELİ OLACAK”

Diplomatik boykot sonucunın ikili diyalog ve değerli alanlardaki işbirliğine ziyan verebileceği uyarısı yapan Zhao, ABD’nin bu ‘komplosunun’ suya düşmeye mahkum olduğunu, kusurlarının bir bedeli olacağını, kendilerinin de kuvvetli karşı tedbirler alacaklarını deklare etti.


BIDEN BOYKOTU DÜŞÜNDÜKLERİNİ DUYURMUŞTU

Washington Post gazetesinin bahse yakın kaynaklara dayandırdığı ve 16 Kasım’da yayımladığı haberinde, Biden ya da hükümet yetkililerinin, Pekin Kış Olimpiyatları’na katılmayarak insan hakları ihlalleri niçiniyle Çin’e diplomatik boykot uygulamayı planladığını öne sürmüştü.
 
Üst