Afet bölgesinde selden ziyan nazarann 14 binden çok aileye yardım ulaştırıldı

Pinar

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Mar 2021
Mesajlar
2,006
Puanları
36
Afet bölgesinde selden ziyan bakılırsan 14 binden çok aileye yardım ulaştırıldı

Selden ziyan nazarann afetzedelere yardımlar konutlarına kadar gdolayılüyor

KASTAMONU – Sel felaketinin yaşandığı Kastamonu‘nun Bozkurt ilçesinde şu ana kadar giysi başta olmak üzere besin ve hijyende dahil Toplumsal Marketten 14 binden çok aileye yardım ulaştırıldı. Ayrıyeten afetzedeler, Toplumsal Markete gelerek kendi gereksinimlerine nazaran de yardım talebinde bulunabiliyorlar.

Kastamonu’da 11 Ağustos’ta Ezine Çayı’nın taşması kararı meydana gelen sel, can kayıplarının yanı sıra fazlaca sayıda mesken ve iş yerinin ziyan görmesine niye oldu. Selin en büyük yıkıma niye olduğu Bozkurt ilçesinde afetzedelerin yaraları sarılmaya devam ediyor. Bir yandan selde hasar goren binaların yıkımı devam ederken başka yandan yıkımı tamamlanan binaların da bir daha yapılması için çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmaların yanı sıra selden ziyan goren afetzedelere Aile ve Toplumsal Siyasetler Bakanlığı aracılığıyla besin, hijyen ve giysi başta olmak üzere her türlü yardımda bulunuluyor. Yardımlar, afetzedelerin ikamet ettiği adreslere kadar bırakılıyor. Ayrıyeten yardım talebinde bulunan afetzedeler Toplumsal Markete gelerek muhtaçlıkları doğrultusunda talepte bulunabiliyor.

Öte yandan Toplumsal Market bünyesinde faaliyet gösteren ve bir mağaza üzere dizayn edilen toplumsal market tırına yerleştirilen giysiler ile besin ve hijyen gereçleri, köylere kadar gidilerek, buradaki vazifeliler ve gönüllüler tarafınca vatandaşlara ulaştırılıyor.

“5 bölgede kurduğumuz depoda yardımları vatandaşlarımıza ulaştırdık”

Toplumsal Market’in faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulunan Aile ve Toplumsal Siyasetler Bakanlığı Toplumsal Yardımlar Genel Müdürü Bülent Tekbıyıkoğlu, “Türkiye’nin afetlere müdahale için büyük bir planı var. Buna Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP)’dır. Bölgesel afetlerde 26 hizmet gurubu bulunuyor lakin ulusal afetlerde bu hizmet gurubu sayısı 28’e çıkıyor. Bu ek hizmet guruplarından iki tanesi tıpkı yardımlar ile depo idaresidir. Sistem şu biçimde işliyor. Gerek yardım yapacak olan vatandaşlarımız, odalar, borsalar, valilikler, sivil toplum kuruluşları, bölgelerinde topladıkları ve satın aldıkları tıpkı yardımları vilayetlerdeki AFAD Müdürlüklerine teslim ediyor ve bunlar büyük bir depoda afet bölgesinin olduğu yakın bir ana depoya geliyor. Ana depodan da tali depolara aktarılarak bölge halkına, afetten etkilenen insanlara bu depolardan birebir yardımlar ulaştırılıyor. Öbür afetlerden farklı olarak sel felaketi birfazlaca kentimizi, köyümüzü, ilçemizi etkiledi. Bartın, Kastamonu ve Sinop’a tıpkı anda etkiledi. Biroldukça ilçeyi, yüzlerce köyümüzü etkiledi. Olağan ki bu yüzden buralara yardımların ulaştırılmasının bir zorluğu oluştu. Bu yüzden bizlerde bölgede 5 tane depo kurduk. Ana depolara intikal eden Türkiye’nin dört bir tarafınca gelen AFAD’ın internet sitesinden yayınlanan muhtaçlık listeleri bu ana depolara geldi. Ana depolardan da tali depolara, tali depolardan da afet bölgesine intikal ettirdik. Bizim bu muhtaçlıkları vatandaşlara ulaştırmak için çeşitli enstrümanlarımız bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de şu anda burada görülmüş olan hali hazırdaki Toplumsal Market oluyor. Yaklaşık 200 metrekare büyüklüğünde afetin birinci gününden beri hizmet etmekte. Bunlarla birlikte yardım tırlarımız var. Yardım tırlarımızda bölgede faal olarak vazife alıyor, çadırlara ulaşamayan vatandaşlarımıza hizmet vermek üzere gerek hijyen hususu, gerek giysi gereci, gerekse tüp, ısıtıcı, battaniye üzere çeşitli gereçleri bölge halkına tevdi ettik” dedi.

“14 binin üzerinde vatandaşa yardım ulaştırıldı”

14 binin üzerinde vatandaşa yardım ulaştırdıklarını anlatan Tekbıyıkoğlu, “Toplam operasyonel büyüklük olarak Kastamonu, Sinop ve Bartın’da, buralara bağlı onlarca ilçede ve köylerimizde 14 binin üstündeki vatandaşımıza hem bu toplumsal marketlerle birebir vakitte giysi tırlarımızla giyindirdik. Vatandaşlarımızın acil muhtaçlıklarını ve hijyen gereksinimlerini kısa müddette karşıladık. Vatandaşlarımızın yardımlaşma duygusu gerçekten had safhada. Afetin yaşandığı bölgeye Türkiye’nin her bölgesinden her valiliklerden, her hassas sivil toplum kuruluşlarından gereçler geldi. Türk halkının bu yardımseverliğinden dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bilhassa yardım bölgelerine ikinci el materyallerin gönderilmemesini hassaten rica ediyoruz. Hayat artık burada yavaş yavaş olağanlaşma etabına geldi. Vatandaşlarımızın bir mağduriyetleri temel gereksinim unsurları noktasında ortadan kalkmıştır. Hususa ilgili davranan bütün vatandaşlarımıza, bütün sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Tekbıyıkoğlu, şöyleki devam ette: “Ulusal afetlerde bakılırsav alan 28 hizmet gurubu bulunuyor. Mevzuyla ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, bakanlıklara vazifeler tevdi edildi. Bu hizmet guruplarının içerisinde defin hizmetlerinden tutun arama kurtarmaya kadar irtibat ve ulaşım hizmetlerine kadar her şeyi var. Birebir yardım ve depo idaresi de Aile ve Toplumsal Siyasetler Bakanlığına tevdi edilmiş bir bakılırsavdir. Bu nazaranv çerçevesinde bizler buradaki hizmetlerimizi icra ediyoruz. Gerek toplumsal market gerek birebir depo yardım sistemi gerekse giysi tırları, bunların hepsi Bakanlığımızın bünyesinde faaliyetlerini yürütmektedir.”

Yardımların gereksinim sahiplerine ulaştırılmasında ANDA Arama Kurtarma Grupları etkin olarak nazaranv alıyor.
 
Üst