Afganistan açlıkla boğuşuyor: Kendi ülkelerinde mülteci oldular

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
Afganistan açlıkla boğuşuyor: Kendi ülkelerinde mülteci oldular Kırk yılı aşkın bir müddetdir aralıksız kaosun sürdüğü Afganistan’da 18 milyon Afgan açlıkla gayret ediyor. Bölgedeki vatandaşlar evsiz, yurtsuz, memleketsiz, işsiz ve yetim kaldı. Dış göçün kapalı olduğu ülkede beşerler, kendilerine ve çocuklarına daha insanca bir hayat kurabilmek ümidiyle başşehir Kabil’e ve ülkenin başka büyük kentleri olan Kandahar ile Herat’a geçerek kendi ülkelerinde mülteci pozisyona düştüler.



İKİ GÜN EKMEĞE ULAŞAMADILAR

Savaş niçiniyle hastaneler, okullar, medreseler, marketler, üniversiteler ve mescitler ziyan görürken iki binden çok mesken kullanılamaz duruma geldi. Hastanelerde 11 aydır maaşlarını alamayan sıhhat çalışanları greve başladı. Ülkenin en değerli gelir kaynağı tarım. Ama hudut kapılarının kapalı olmasından dolayı kırsalda çalışan tarım personellerinden tüccarlara kadar herkes sıkıntı durumda. Afgan köylerinde yaşayanlar bölgede başşehir Kabil’e ve Kandahar ile Herat’a göç ederek mülteci pozisyona düştüler. Evsiz kalan binlerce Afgan çadırlarda hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. Gelen yardımlara muhtaç olan mülteciler içinde iki gün boyunca ekmeğe ulaşamayanlar var. Ülkede bir milyonu aşkın yetim nüfusu bulunuyor. Devlet memurları ve sıhhat çalışanları 11 aydır maaş alamadıkları belirtiliyor. Bu noktada devreye giren İHH bugüne kadar 15 bin Afgan’a ulaştı.


İHH’DAN YARDIM

İHH İnsani Yardım Vakfı, Afganistan’daki insani kriz daha fazla derinleşmeden tedbir alarak “Yalnız Bırakma” sloganıyla kampanya başlattı. Yaklaşık 60 tonu bulan yardımlardan 15 bin Afgan istifade etti.

İnsanların yaşayacak yeri yok

Çalışmaları Yeni Şafak’a anlatan İHH Afganistan Sorumlusu Mücahit Kılıç, “Bölgedeki biroldukca meskenin savaş sırasında hasar gördüğünü ve kullanılamaz hale geldiğini bölgedeki yetkililer bize aktardılar. Gereksinim olduğunu gözlemledik. Bilhassa Afganistan’ın kuzeyde Faryab’da, Cevzcan’da, Tahhar’da, Bağlan’da ve Mezar-ı Şerif’te Güneyde Kandahar, Heyment, Hırat ve Gazni’de ağır hava bombardımanlarının fazla olması sebebiyle birfazlaca konutun kullanılamaz hale gelmesi bilgisini aktardılar. Kullanılamaz olan meskenlerin iki bin civarında olduğu söyleniyor” dedi.
 
Üst