Azerbaycan ordusunun önünü kesen İran Ermenilere vakit kazandırdı

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
Azerbaycan ordusunun önünü kesen İran Ermenilere vakit kazandırdı Ermenistan’a silah kapısı olan, Azerbaycan hududunda askeri tatbikat düzenleyen ve “Ermenistan’ı desteklemeliydik” çıkışında bulunan İran’ın, Karabağ Savaşı sürerken, sonu geçip Ermenistan birliklerine vakit kazandırdığı ortaya çıktı.


Calıber AZ isimli sitede yer alan habere göre, 17 Ekim’de Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri birlikleri Hudaferin köyünü kurtardı ve karşı taarruzunun suratını kesmeden, Zengilan’a en kısa ve en inançlı yol olan Hudaferin Devlet İlçesi Elektrik Santrali’nin kenarına gerçek ilerledi.

İRAN YOLU KESTİ

Lakin barajı dolaşıp Zengilan’a yanlışsız ilerleyen Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, İran ordusunun ünitelerine rastladı. İran, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü hiçe sayarak, Azerbaycan topraklarını işgal etti.

‘BARAJI KORUYORUZ’

İran ordusu, Azerbaycanlı askerlerin yoluna önce beton bariyerler yerleştirdi. Azerbaycan ordusunun yolunu kapattı. Ermenistan birliklerine vakit kazandıran İran güçleri, “Barajı koruyoruz” savunmasında bulundu.



ÇATIŞMA RİSKİ

Azerbaycanlı ve İranlı kumandanlar içinde yapılan görüşmeler sonuçsuz kalırken, Azerbaycan birlikleri, İran ordusuyla silahlı bir çatışmayı ve ikinci bir cephenin açılmasını önlemek için 14 kilometre uzakta bulunan Soltanlı köyüne geri döndü.

TAHRAN’A NOTAS

Birebir gece, 17-18 Ekim’de Azerbaycan, İran ordusunun topraklarının işgalinin kabul edilemez olduğuna dair Tahran’a sert bir protesto verdi. Tahran’ın ‘ihanetini’ kamuoyuna açıklamakla tehdit etti.

VAKİT KAZANDILAR

Kamuoyu reaksiyonundan çekinene İran, bir günlük gergin müzakerelerin akabinde birliklerini Azerbaycan topraklarından geri çekti.



İran ordusunun Azerbaycan topraklarına girmesi, Azerbaycan ordusunun vakit kaybetmesine niye oldu. Bu durum, Ermenistan ordusunun bir daha toplanmasına, rezervlerini sıkılaştırmasına ve savunmasını güçlendirmesine yardımcı oldu.
 
Üst