Beşerler iklim değişikliği korkusunu daha fazla hissetmeye başladı

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
Beşerler iklim değişikliği korkusunu daha fazla hissetmeye başladı Dünyanın en gelişmiş ekonomilerine sahip ülkelerinde yaşayanların üçte ikisi iklim değişikliğinin yakında kendi hayatlarını etkileyeceğinden telaş ederken, biroldukca ülkede ABD’nin iklim değişikliğiyle gayretinin kâfi bulunmadığı bildirildi.

ABD merkezli niyet kuruluşu Pew Araştırma Merkezinin Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’daki 17 ülkede 20 bin kişinin iştirakiyle düzenlediği anket, dünyada iklim değişikliği konusunda kaygıların arttığını ve en gelişmiş ülkelerin vatandaşlarının bile bundan şahsi olarak etkileneceğine inandığını gösterdi.

Ankete katılanların yüzde 72’si hayatlarının bir noktasında iklim değişikliğinden etkileneceğini söylerken, yüzde 80 iklim değişliğiyle uğraş için yaşama ve çalışma biçiminde en azından birtakım değişiklikler gerçekleştirmeye, yüzde 34 ise biroldukca değişiklik yapmaya istekli olduğunu söz etti.

Rapor, anketin daha evvel yapıldığı 2015 yılına göre biroldukca ülkede kaygıların arttığını gözler önüne serdi.

Bu yaz seller niçiniyle 180’den çok kişinin ömrünü kaybettiği Almanya’da iklim değişikliğinden çok telaş duyanların oranı geçen 6 yıl ortasında yüzde 18’den yüzde 37’ye çıkarken, İngiltere, Avustralya, Güney Kore ve İspanya’da benzeri bir artış kaydedildi.

Geçen 6 yıl ortasında kaygıların azaldığı tek ülke ise Japonya oldu. ABD’de de ise iklim değişikliğine bakışın değişmediği açıklandı.

Son senelerda iklim değişikliği protestolarında başı çeken 18-29 yaş kümesi genç yetişkinler, en çok endişelenen küme olarak öne çıktı.

Pew Araştırma Merkezi, anketin yapıldığı 17 ülkenin tamamında iştirakçilerin büyük kısmının iklim değişikliğiyle uğraş için hayatlarında değişiklikler yapmaya istekli olduğunu, bu oranın ABD ve Kanada’da iştirakçilerin üçte ikisine ulaştığını bildirdi.

Ankette kendisini siyasi yelpazenin solunda tanımlayanların, sağında tanımlayanlara bakılırsa iklim değişikliğiyle çaba konusunda daha istekli olduğu görülürken, bu ayrım yüzde 94’e yüzde 45 ile en besbelli formda ABD’de tespit edildi.

Ankette ABD’nin iklim değişikliğiyle uğraşının beğenilmediği de ortaya çıktı. Avustralya, Yeni Zelanda ve biroldukça Avrupa ülkesinde her 10 şahıstan en az 6’sı ABD’ye iklim konusundaki çabası için berbat not verdi.

Lakin dünyada sera gazı emisyonlarının üçte birinden çoksını üreten Çin, kamuoyunda ABD’den çok daha düşük not aldı. İştirakçilerin yüzde 78’i Çin’in iklim gayretini “kötü” olarak nitelendirdi.

Avrupa Birliği (AB) iştirakçilerin yüzde 63’ünden, Birleşmiş Milletler (BM) ise yüzde 56’sından “iyi” notu aldı.

Anketin ABD, Almanya, Avustralya, Belçika, Fransa, Güney Kore, Hollanda, İngiltere, İsveç, İspanya, İtalya, Japonya, Kanada, Singapur, Tayvan, Yeni Zelanda ve Yunanistan’da geçen ilkbahar aylarında yapıldığı bildirildi.
 
Üst