Çocuklara özel yaz sanat okulu ağustosta da devam ediyor

Ryan

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Eyl 2020
Mesajlar
13,294
Puanları
36
Çocuklara özel yaz sanat okulu ağustosta da devam ediyor
Çocuklar, İstanbul Modern’in Çevrimiçi Yaz Sanat Okulu’na Türkiye’nin her yerinden katılarak, müze uzmanlarıyla meskenlerinde sanat çalışmaları gerçekleştirmeye devam ediyor. Birbirinden farklı ve varlıklı içeriğe sahip atölyeler çocukları bekliyor

İstanbul Çağdaş Çocuklara Çevrimiçi Yaz Sanat Okulu farklı kavramlara ve sanatsal uygulamalara odaklanıyor. Program müze koleksiyonundan sanat çalışmalarının gösterimiyle başlıyor. Müze uzmanlarıyla birlikte sanat yapıtlarını çözümleyen çocuklar, sanat tarihinden örneklerin ele alındığı kısa bir sunumun akabinde kendi sanat çalışmalarını yaratıyor.

10 farklı aktiflik

Çocuklar İstanbul Modern’in Çevrimiçi Yaz Sanat Okulu’nda Benim Renklerim, Lekeler ve Çizgiler, Tabiattan Motifler, Tuvalimdeki İzler, Dokulu Fotoğraflar, Renk Oyunları, Boyanın Hikayesi, Fotoğraftan Resme, Birleşen Objeler ve Benim Bakışım başlıklı 10 farklı aktifliğe katılabiliyor.

Çevrimiçi Yaz Sanat Okulu İştirak Dokümanı

Çevrimiçi Yaz Sanat Okulu’nda etkinlikler, hafta içi her gün yaz boyunca tekrar ederek farklı tarihlerde uygulanıyor. bu biçimdece iştirakçiler, etkinliklere katılacakları tarihleri seçerek belirleyebiliyor. Çocuklar bu çalışmaların birine yahut hepsine, istedikleri tarihlerde katılabiliyor. İstanbul Çağdaş, on farklı seçenek sunan atölyelerin en az beşine katılanlara Çevrimiçi Yaz Sanat Okulu İştirak Evrakı veriyor.

Atölye Tarihleri: Hafta içi her gün

4-7 yaş kümesi çocuklu aileler için 11.00-12.00,

8-12 yaş kümesi çocuklar için 14.00-15.00

Çevrimiçi Yaz Sanat Okulu programlarına iştirakler kontenjanla sonludur.

Programlar hakkında ayrıntılı bilgi ve online kayıt için istanbulmodern.org adresine başvurulabilir.

Program

Benim Renklerim

9, 23 Ağustos


Sanatta renk nasıl kullanılıyor? Renkçilik ne demek? İnsan kendi rengini üretebilir mi? Sanatkarların birtakım periyotları niye renklerle anılıyor? Renkler hisleri nasıl söz eder?

İhsan Cemal Karaburçak’ın “Abstre Peyzaj” ve Neşet Günal’ın “Toprak Adam” isimli sanat çalışmalarının yorumlanmasıyla başlayan atölyede çocuklar, sanatkarların renkleri nasıl kullandıkları hakkında kısa bilgiler ediniyor. Renklerin sanatkarlar için ne tabir ettiği hakkında sanat tarihinden örnekleri yorumlayarak fikir üretiyorlar. Program için tasarlanan aktiflik kartlarına boyaları karıştırarak elde ettikleri renk tonlarını uygulayan çocuklar, oluşturdukları fotoğraflarla kendi renk teorilerini ortaya koyarlar.

Lekeler ve Çizgiler

10, 24 Ağustos


Sanatta leke nasıl kullanılır? Çizgi nasıl oluşur? Lekeler ve çizgilerle ne cins sanat çalışmaları üretilebilir?

İhtilal Erbil’in “Doğa Yorumu” ve Nuri Kuzucan’ın “Dışarıdan” isimli sanat çalışmalarının yorumlanmasıyla başlayan atölyede çocuklar, sanatkarların çizgi ve leke kavramlarını nasıl ele aldıklarını inceliyor. Müze uzmanını izlerken kâğıt yüzey üzerine sulu boya ile lekeler oluşturup farklı karakterlere sahip çizgilerle sanat çalışmalarını tamamlıyorlar. Program çizgi ve leke kavramlarının karşılaştırılması ile sona eriyor.

Tabiattan Motifler

11, 25 Ağustos


Motif ne demek? Tabiattan ilham alarak nasıl motif üretilebilir? Motifler bize ne anlatır? Çağdaş sanatta motif nasıl kullanılır?

Ekrem Yalçındağ’ın “Kontrastlar” ve İnci Eviner’in “Yeni Vatandaş I-II-III” isimli sanat çalışmalarının yorumlanmasıyla başlayan atölyede çocuklar çağdaş sanatkarların motifleri nasıl yorumladığını keşfediyor. Klasikten çağdaşa sanat üretimlerinde motifin nasıl değiştiğini inceliyor ve kendi motiflerini yaratıyorlar. Müze uzmanlarıyla bir arada aktiflik kartlarından yola çıkarak formlar tasarlıyor, izlerini çıkartıp boyayarak kompozisyonlarını tamamlıyorlar.

Tuvalimdeki İzler

12, 26 Ağustos


İzler nasıl oluşur? Manzara nasıl çoğaltılır?

Tomur Atagök’ün “Binbir Yüzlü Madonna” ve Canan Tolon’un “İsimsiz” isimli sanat çalışmalarının yorumlanmasıyla başlayan atölyede çocuklar sanat tarihinden örnekler üzerinden farklı biçimler üretmenin biçimlerini inceliyor. Çalışmalarında tanınan imgeleri ya da hazır objelerin izlerini kullanan sanatkarları keşfediyorlar. Programın uygulama kademesinde tuval üzerine mecmua yahut gazetelerden kestikleri usullerin izlerini kullanarak sanat çalışmalarını tamamlıyorlar.

Dokulu Fotoğraflar

13, 27 Ağustos


Doku nedir? Dokularla nasıl fotoğraf yapılır? Doku resmi nasıl değiştirir?

Sterling Ruby’nin “BC (3030) ”, Balkan Naci İslimyeli’nin “Kül 1”, Jennifer Allora& Guillermo Calzadilla’nın “Biçim Değiştirici” isimli sanat çalışmalarının yorumlanmasıyla başlayan atölyede çocuklar, dokuyu ve dokulu materyalleri sanat çalışmalarında kullanan sanatkarlar hakkında bilgiler ediniyor. Farklı dokular hakkında konuşuyor ve sanatın farklı uygulama alanlarında sanatkarların dokuyu nasıl kullandıklarını keşfediyorlar. Programın uygulama evresinde yaprak, tuz, kumaş, kâğıt, kahve üzere gereçleri kullanarak dokulu fotoğraflarını oluşturuyorlar.

Renk Oyunları

2,16 Ağustos


Renk nedir? Renkleri nasıl görürüz? Ana renkler, orta renkler ve zıt renkler nelerdir? Sanatkarların renk hakkındaki fikirleri nelerdir?

Atölye çalışması Fahrelnissa Zeid’in “Triton Ahtapotu” ve Abidin Elderoğlu’nun “Uzaydan Görünüm” isimli sanat çalışmalarının yorumlanmasıyla başlıyor. Atölye renk ve renkler içindeki alakalara odaklanıyor. Program çocukların kâğıt üzerine yalnızca renk kullanarak bir fotoğraf oluşturmasıyla tamamlanıyor.

Boyanın Hikayesi

3, 17 Ağustos


Boya nelerden oluşur? Sanatkarlar evvelce boyalarını nasıl hazırlarlardı? Boya üretim teknolojisinin gelişmesi sanatı nasıl değiştirdi?

Atölye çalışması Ömer Uluç’un “3 Erkek, 4 Bayan, Ziyaretçiler” ve Mehmet Güleryüz’ün “Denizci” isimli sanat çalışmalarının yorumlanmasıyla başlıyor. Programın sanat uygulamasında ise çocuklar yağ, baharat ve yumurta kullanarak kendi boyalarını üretiyor, bu boyalarla bir fotoğraf çalışması gerçekleştiriyor.

Fotoğraftan Resme

4, 18 Ağustos


İmaj ne demek? Görünen ne demek? Yüzey üzerinde imaj kaç farklı halde oluşabilir? Fotoğraf ve fotoğraf içindeki fark nedir

Atölye çalışması Murat Germen’in “İstanbul, Zincirlikuyu #01”, Nuri Bilge Ceylan’ın “Beyoğlu’nda Tramvaylar, İstanbul” ve Orta Güler’in “Eski Galata Köprüsü’nde Trafik” isimli çalışmalarına odaklanıyor. Fotoğrafın icadından bu yana, fotoğraf ve fotoğraf sanatı içinde benzerlik ve farklılıkları işleyen kısa bir sanat tarihi sunumu ile başlıyor. Atölyenin uygulama basamağında müze uzmanını izleyen çocuklar, fotografik imajları boyayarak baskı fotoğraflar yapıyor.

Birleşen Objeler

5, 19 Ağustos


Heykel nasıl yapılır? Geçmişten günümüze heykel nerede karşımıza çıkar? Heykeltıraşlar hangi materyalleri kullanır? Objeleri birleştirerek heykel yapabilir miyiz?

Atölye çalışması Kuzgun Acar’ın “İsimsiz” ve :mentalKLINIK’in “Double Cherry” isimli sanat çalışmalarının yorumlanmasıyla başlıyor. Heykel sanatının tarihine ve üretim cinslerine odaklanan atölyede çocuklar, birden çok adette kâğıt havlu ruloları kullanarak bir ortaya getiriyor, küçük heykeller oluşturuyorlar.

Benim Bakışım

6, 20 Ağustos


Natürmort nedir? Sanatkarlar fotoğrafını yapacakları objeleri nasıl seçer? Objeler bize ne anlatır? Bir objeyi anlatmanın farklı yolları nelerdir?

Atölye çalışması Fatma Tülin’in “Kirazlı vakit içinder” ve Nusret Nurdan Eren’in “İstanbul” isimli sanat çalışmalarının yorumlanmasıyla başlıyor. Natürmort konusuna odaklanan programda çocuklar, belirledikleri bir objeyi kendi bakış açılarıyla resimliyorlar.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

ALINTIDIR
 
Üst