COVID-19 Etkilenen Hastalar için Diyet Teklifleri

Osman

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Mar 2021
Mesajlar
88
Puanları
6
Koronavirüs (COVID-19), yeni bir koronavirüs şiddetli akut teneffüs sendromu (SARS-CoV-2) çeşidinin niye olduğu bir hastalıktır. Daima öksürüğe, ateşe, koku yahut tat alma duyusunda kayıp/değişime niye olabilir.

Koronavirüs, bağışıklık sistemi zayıf olan şahıslarda, yaşlılarda, diyabet, kanser, kronik akciğer hastalığı ve kardiyovasküler hastalık üzere uzun müddetli rahatsızlıkları olan bireylerde daha şiddetli semptomlara niye olabilir.

Bu hastalıkla gayret etmek ve semptomları yönetmeye yardımcı olmak için uygun beslenme ve hidrasyon kıymetlidir. İstikrarlı bir diyet, bağışıklık sisteminin fonksiyonunu optimize edebilir, metabolizmayı güzelleştirebilir ve COVID-19 ile alakalı kronik semptomların gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bedene gerekli vitamin, mineral, protein ve antioksidanları sağlamak için taze ve işlenmemiş besinlerden oluşan bir diyetin günlük olarak takip edilmesi önerilir. Gerçek bir diyet, bedenin virüsü yenmek için uygun bir durumda olmasını sağlayacaktır!

Günlük rutininizde yeterli bir güzelleşmeye yardımcı olabilecek birkaç değişiklik şunları içerir:

Protein açısından varlıklı diyet

Kas kaybını önlemek ve metabolik işlevleri sürdürmek için kâfi protein alımı gereklidir. Kas kaybı, zayıflığa, yorgunluğa ve günlük aktiviteleri gerçekleştirememeye niye olabilir. Protein eksikliği ayrıyeten bozulmuş bağışıklık sistemi fonksiyonuyla temaslıdır ve semptomları kötüleştirebilir ve güzelleşme müddetinin uzamasına niye olabilir.

Her öğüne protein açısından güçlü yiyeceklerden bir porsiyon eklemeye çalışın. Vejetaryenler günde 2-3 porsiyon bakliyat, soya, süt ve süt eserleri ve kuruyemişler içerebilir. Vejetaryen olmayanlar ise diyetlerine yumurta, tavuk ve balık üzere yağsız etlerle birlikte dahil edebilirler.

Sağlıklı yağlar

Çok yağ alımını azaltın ve yiyecekleri kızartmak yerine buharda, ızgarada yahut sote üzere daha az yağ gerektiren yahut hiç yağ içermeyen pişirme formlarını tercih edin. Balık ve fındık üzere sağlıklı doymamış yağ kaynakları içeren yiyecekleri seçin. Yemeklerinize trans yağları mümkün olduğunca dahil etmeyin.

Bol meyve ve sebze

Renkli meyve ve sebzelerde bulunan vitaminler, mineraller ve antioksidanlar süratli bir güzelleşmeyi kolaylaştırır. Günlük yemek planına en az 5-6 porsiyon meyve ve zerzevat eklemeye çalışın. Milkshake’lerinize yahut smoothie’lerinize meyve ekleyebilir, mevsim sebzelerini pişmiş, sote, buğulama, haşlama üzere formlarda tüketebilirsiniz.

Probiyotikler

Son araştırmalar, probiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Probiyotiklerde bulunan sağlıklı bakteriler, bağırsak ve bağırsak yolunun hastalığa niye olan mikroplarla savaşmasına yardımcı olur. Yoğurt, kefir ve turşu probiyotiklerle yüklüdür.

Probiyotikler, bedeninizin güzel bakterilerini dengelemede değerli bir rol oynayan ve bağırsakta depolanan güzel bakterilerin büyümesini takviyeler. Bu sağlıklı bakteriler sindiriminizi, bağışıklığınızı ve metabolizmanızı dengelemeye yardımcı olur.

C vitamini

C vitamini, antikor oluşumunu uyararak ve bağışıklığı güçlendirerek sizi enfeksiyondan korur. Bir antioksidan olarak, C vitamini bedende bulunan hür radikallerle savaşır. Portakal, greyfurt ve mandalina üzere turunçgiller yahut biber, çilek, domates, brokoli ve kivi üzere diyetinize daha fazla C vitamini ekleyin.

Çinko açısından güçlü besinler

Kâfi çinko, bağışıklık sisteminin gelişimi ve fonksiyonu için epey kıymetlidir ve yaraların güzelleşmesine yardımcı olabilir. Çinko yağsız et, kümes hayvanları, deniz eserleri, süt, tam tahıllı eserler, fasulye, kabak çekirdeği ve fındıkta bulunur.

Selenyum

Yumurta, hücre sıhhatinde kilit rol oynayan kuvvetli bir antioksidan olan selenyum içerir. Öbür kaynaklar içinde deniz eserleri, kabak çekirdeği, tahıllar ve süt eserleri bulunur.
 
Üst