Dikkat! Vücudu uykuya zorlamak sonlu hissettiriyor

Ryan

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Eyl 2020
Mesajlar
13,304
Puanları
36
Dikkat! Vücudu uykuya zorlamak sonlu hissettiriyor
Birfazlaca insan kaliteli uyku uyuyamamaktan, yeteri kadar uyku alamamaktan ve yorgun uyanmaktan şikayet ediyor. Geç saatlere kadar uyanık kalmanın sonraki gün erken saatte uykuya dalmayı güçleştirdiğini vurgulayan uzmanlar, bilhassa hafta sonları gerçekleşen bu durumun pazartesi sendromuna yol açtığını tabir ediyor. Uzmanlar; sonlu hissedilmesine niye olduğu için vücudun uykuya zorlanmamasını, olumsuz etkilediği için uyku öncesi sigara ve alkol kullanılmamasını tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, kaliteli uyku için kaçınılması gereken davranışlara değindi ve tavsiyelerini paylaştı.

Uyku düzensizliği pazartesi sendromuna yol açıyor

Birfazlaca insanın kaliteli uyku uyuyamamaktan, yeteri kadar uyku alamamaktan ve yorgun uyanmaktan şikayet ettiğini belirten Prof. Dr. Barış Metin, “bu biçimde şikayetleri olan hastalara çoğunlukla bir tabibe başvurmalarını öneriyoruz. Lakin meskende uygulanabilecek birtakım sıradan kurallara dikkat ederek, uyku kalitesini arttırmak da mümkün. Bu kurallardan biri nizamlı uyku ve uyanıklık saatlerinin istikrarını kurabilmektir. Yani uykuya geçiş ve uykudan uyanma saatinin günden güne epeyce önemli fark etmemesi kaliteli bir uyku için değer taşıyor. Biroldukca hasta, kimi günler epeyce erken uyuyup birtakım günler de epeyce geç uyuduğunu söz ediyor. Geç saatlere kadar uyanık kalmak, sonraki gün erken bir saatte uykuya dalmayı güçleştiriyor. Bu, bilhassa hafta sonları karşılaştığımız bir durum ve pazartesi sendromu dediğimiz durumun da oluşmasına yer hazırlıyor.” dedi.

Akşam içilen sigara uykuyu geciktiriyor

Uyku bozukluğuna sebep olan bir öteki olgunun ise gece geç saatlere kadar televizyon izlerken uyuklamak olduğunu söz eden Prof. Dr. Barış Metin, “Genellikle akşama gerçek yapılan uyku ve kestirme formunda uyku önerilmiyor. Gün içerisinde, öğlen vakitlerinde yarım saatlik yapılacak siestalar sağlıklı olabilir. Kaliteli bir uyku için yapılabilecek bir öbür teklif ise uykuyu bozan çeşitli unsur ve besinlerden uzak durmak olacaktır. Bunların başında sigara yer alıyor. Bilhassa akşam saatlerinde içilen sigara, uyarıcı tesir yaparak uykuya başlamayı geciktirebiliyor. Biroldukça insan sigara tiryakisi olduğu için uyumadan evvel ya da uykudan uyanıp sigara içme isteğinde olabiliyor. Bu yüzden kaliteli bir uyku için sigaradan büyük ölçüde uzak durmakta yarar var.” diye konuştu.

Uyumak için alkol tüketilmemeli

Çay ve kahve üzere kafein içeren içeceklerin de uyku düzensizliklerinde tesirli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Barış Metin, “Bu sebeple akşam yemeğinden daha sonra çay ve kahve üzere kafein içeren içeceklerin tüketilmemesini tavsiye ediyoruz. Alkolün biroldukça ziyanlı tesiri mevcut ama en ziyanlı tesirlerinden biri de uykunun başlamasını geciktirmesidir. Uyumak için alkol alan birfazlaca hasta var. Bu son derece tehlikeli ve yanlış. Alkol bir ölçü uyumayı kolaylaştırsa da kişi, alkolün tesiri geçtiğinde uyanabiliyor ve alkol yardımıyla uyunan uyku çoklukla dinlendirici olmuyor. Sonraki gün de baş ağrısıyla ve yorgunlukla uyanılmasına niye oluyor. Bu yüzden kaliteli bir uyku uyuyamayan hastaların alkolden kaçınmasını ve bireyde alkol bağımlılığı var ise bir uzmandan dayanak almasını tavsiye ediyoruz.” tabirlerini kullandı.

Vücut uykulu hissedince yatağa gidilmeli

Prof. Dr. Barış Metin, uykuyu başa takmamayı kaliteli bir uyku için üçüncü teklif olarak paylaştı ve kelamlarını şu biçimde tamamladı:

“Uyku, kovaladıkça kaçan bir şeydir. Yani uyumak için ne kadar çaba edilse de uyku şahıstan o kadar uzaklaşır. Uykunun tabiatıyla gelmesi gerekiyor. Uyku sorunu yaşayan hastaların bir öteki yanlış davranışının da yatağa yattıktan daha sonra uykularının kendi istedikleri saatte gelmesini beklemeleri olduğunu söyleyebiliriz. Uyuyuncaya kadar vücutlarını yatakta kalmaya zorluyorlar. Vücut uykulu hissedince yatağa gidilmeli. Zira vücudu uykuya zorlayınca uyku hali kaçıyor ve kişi kendini daha yorgun, hudutlu ve gergin hissedebiliyor. Olağanda bir birey yatağa yattığında yarım saat ortasında uykuya dalabilir. Kişi şayet uyuyamıyorsa yataktan çıkması ve öbür bir işle meşgul olması gerekiyor. Biraz dikkati dağıttıktan daha sonra tekrar yatağa dönülebilir. Yatakta uyunamadığı vakit telefona, tablete bakmak ya da yatakta televizyon izlemek uyku sıhhati için gerçek değil. Mümkünse bunlar öteki odada yapılmalı. Zira bu faaliyetler uykunun kaçmasında ziyadesiyle tesirli oluyor.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

ALINTIDIR
 
Üst