Euro Bölgesi’nde enflasyon tarihi yüksek düzeyde

bencede

New member
Katılım
12 Eki 2020
Mesajlar
1,180
Puanları
0
Euro Bölgesi’nde enflasyon tarihi yüksek düzeyde Investing.com – Euro Bölgesi’nde enflasyon Aralık ayında %5 düzeyine çıkarak tüm vakit içinderın doruğunu gördü. Pandemi öncesi %1,2 düzeyinde olan yıllık enflasyon geçen 1,5 yıllık süreçte %5’e çıktı. Enflasyondaki artışın en kıymetli sebebi arz ve tedarik sıkıntısına bağlı güç fiyatlarındaki artış oldu. Dün açıklanan ÜFE de %23,7 ile tüm vakit içinderın en yüksek düzeyine çıktı ve ÜFE–TÜFE içindeki fark da rekor kırdı. Euro Bölgesi’nde besin ve güç gurubu hariç hesaplanan çekirdek TÜFE de %2,6 ile tepe yaptı.

Pandemi başındaki kapanmanın dünya ekonomilerine maliyeti çok yüksekken olay artışının hala devam etmesi ve son varyantla birlikte günlük hadise artışlarının rekor düzeylere çıkması ekonomileri zorluyor. Bölge iktisadında büyük hisseye sahip olan hizmet bölümü, süreçten en epeyce etkilenen dal olurken girdi maliyetlerinin artması niçiniyle genele yayılan bir fiyat artışı var.

ECB, hedeflenen düzey üstündeki enflasyonu denetim altına alabilmek için tüm araçları kullanmaya hazır olduklarını her görüşmede belirtti. 2022’nin birinci çeyreğinde enflasyondaki yükselişin devam etmesi bekleniyor, ötürüsıyla %5 oranı bölge için çabucak hemen tepe olarak görülmüyor.

Muharrir: Deniz Engin
 
Üst