Harvard Üniversitesi yayınında Egeli akademisyen imzası

Ryan

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Eyl 2020
Mesajlar
13,294
Puanları
36
Harvard Üniversitesi yayınında Egeli akademisyen imzası
Ege ÜniversitesiEdebiyat Fakültesi Arkeoloji Kısmı Klasik Arkeoloji Ana Bilim Kolu öğretim üyesi Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir’in müellifleri içinde yer aldığı Harvard Üniversitesi yayını olan “Anayurttaki bayağı Lydialılar Sardis’teki Kayalık Paktolus ve Bronzlar Konutu Lydia Sektörleri” isimli kitap raflardaki yerini aldı. Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir, kitabı Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’a armağan etti. Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir ve Cornell Üniversitesinden Prof. Dr. Andrew Ramage ile Ithaca College öğretim üyesi Prof. Dr. Nancy H. Ramage’in müellifleri olduğu kitap, Lydia halkının ömürlerine dair bulguları ayrıntılı bir biçimde ortaya koyuyor.

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, Prof. Dr. Gürtekin Demir ve kısım akademisyenlerini makamında ağırlayan Rektör Budak, “Üniversitemizin pahalı akademisyenleri değerli tarihi, arkeolojik, kültürel zenginlikleri ortaya çıkarmak için büyük bir sorumluluk ile çalışıyor. Bizler de hocalarımızın yaptığı bu çalışmalara daima takviye veriyor, yanlarında oluyoruz. Hocamız, Harvard Üniversitesi yayını olan bu itibarlı çalışmada, sarayda yaşayan varlıklı soylu Lydialılardan çok bayağı Lydia halkının ömürlerine dair değerli bulguları literatüre kazandırlar. Hocamızı ve kitabın müelliflerini bilime sunduğu katkılardan ötürü tebrik ediyor, muvaffakiyetler diliyorum” dedi.

Lydia halkının ömürlerine dair kapsamlı bilgiler içeriyor

Kitap hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gül Gürtekin Demir, “Kitapta küçük konutlarda yaşayanlar, işçiler, çiftçiler, zanaatkarlar ve bayan halk bahis edilmektedir. Bu halkın konutları, dükkanları ve işlikleriyle ilgili bilgiler sunulmuştur” dedi.

Kitabın fazlaca geniş kapsamlı bir çalışma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürtekin Demir, “Geç Tunç Çağından Lydia Krallığı’nın sonu olan MÖ 6. yüzyılın ortalarına kadar olan geniş periyodu kapsayan bu kitapla bir arada birinci kere surlar haricinde yaşayan yerli Lydialı halkın mütevazi konutları, işlikleri ve dükkanlarıyla bu insanların ömürlerine dair izler ele geçtikleri yapılar bağlamında geniş kapsamlı bir çalışma olarak ortaya konmuştur. Burada yer alan tüm arkeolojik buluntular bir Lydia başşehrinde yüzseneler boyunca hayatını sürdüren kolay halkın hayatı ve çalışma hayatının fotoğrafını çizer üzere değerlendirilmiştir” dedi.

“Lydia Krallığı, kuvvetli devletlerden biri”

Harvard Üniversitesi araştırmaları bünyesinde Lydia Krallığı’nın başşehri Sardis’te yürütülen arkeolojik kazıların 1958 yılından beri nizamlı bir biçimde Manisa, Salihli’ye bağlı Kaide köyünde sürdürüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Gürtekin Demir, “Dünyada paranın birinci basıldığı merkez olan Sardis, Lydia Krallığı’nın kültürü ve tarihi ile ilgili varlıklı dataları arkeoloji dünyasına kazandırmıştır. Lydialılar yalnızca kıymetli maden kaynakları ve yapıtları, kuvvetli süvarileri; parfüm, deri botlar ve altın iplikle dokunmuş kumaşlar üzere lüks tüketim eşyaları ile değil, beraberinde günümüze kadar uzanan ‘Karun kadar zengin’ tabiriyle de tanıdığımız Kroesos üzere güçlü ve kuvvetli hükümdarları ile de tanınmaktadır. Lydia Krallığı, Anadolu’da karar sürmüş en kuvvetli devletlerden birisidir” dedi.

Sardis hafriyat araştırmalarında 30 yıldır çalışma yaptığını söz eden Prof. Dr. Gürtekin Demir, “Sardis Hafriyat Araştırmaları, bu insanların kentte kendilerine mesken tuttukları iki alanda; Bronzlar Konutu ve Kayalık Paktolos’da önemli buluntular ortaya koymuştur. Taş temelli, üst yapısı kimi vakit kerpiç duvarlı binalar; binalar içinde yer alan caddeler ya da geçitler; beraberinde, bu meskenlere ilişkin, kimi vakit güya meskenin sakinleri tarafınca daha çabucak hemen yeni bırakılmış hissini veren buluntular meydana çıkartılmıştır. Buluntular yalnızca seramik, çeşitli keskiler ve aletler, kemik nesneler ve cam boncuklar değildir, hem de mücevher imalinde kullanılan kalıplar, mühürler, ocaklar, dokuma tezgahı tartı ve ağırşakları üzere farklı buluntular da ele geçmiştir” diye konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

ALINTIDIR
 
Üst