Özbekistan 1 Ağustos’tan itibaren Kiril alfabesini bırakıp Latin alfabesi kullanacak

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
Özbekistan 1 Ağustos’tan itibaren Kiril alfabesini bırakıp Latin alfabesi kullanacak Özbekistan, Özbek lisanının yazılı konuşma normlarının ve kurallarının geliştirilmesi ve Latin alfabesine dayalı Özbek alfabesinin tam olarak uygulanması üzerine çalışmaların hızlandırdı. 1 Ağustos’tan itibaren yazışmalar ve tabelalara Latin Alfabesi getiriliyor.

Özbekistan’da şu anda kullanılan iki alfabe var: Kiril ve Latin. Ülkede bir grup problemlere yol açtığından Özbekistan Cumhurbaşkanı, 21 Ekim 2019 tarihinde “Özbek Lisanının Devlet Lisanı Olarak İtibarını ve Pozisyonunu Artırmanın Kıymeti Hakkında”ki Kararnamesini imzaladı. Alınan kararlar Özbekçenin devlet lisanı olarak gelişmesi ve yaygın kullanılmasını destekleme tarafında olduğu açıklandı.


Özbekistan Kültür Bakanı Danışmanı Prof. Dr. Marufjon Yuldashev, ”Özbekistan’da en büyük sorun çift alfabeden yararlanılması idi. 30 yıldır Kiril ve Latin yazılarını kullanıyorduk. Bu bir kadro problemleri ortaya çıkarıyordu. Öğrenciler ilkokuldan Latin alfabesini kullanırken üniversite ve iş yerlerinde Kiril alfabesi yaygındı. 1 Ağustos 2021 tarihine kadar bu sorun kalkmış olacak. Devlet kurumlarının isimleri, mühürleri, basın-yayın kuruluşları, yayınevleri büsbütün Latin alfabesine geçiyor” dedi.

AK Parti Merkez Karar ve İdare Heyeti (MKYK) üyesi ve Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, “Kardeş Özbekistan’ı Tebrik ederiz” tabirlerini kullandı.




Özbekistan’dan Rusya’ya “iç işlerine müdahale” suçlaması

Geçtiğimiz yıl hazırlıklarına başlanan karar öncesi açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Özbeklerin Özbekistan toplumunda ‘azınlık’ statüsünde olduğunu belirtmişti.

Moskova idaresi ayrıyeten, eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Özbekistan’ı tarih, vakit ve ikili münasebetlerin kalitesine tam karşılık olarak Rusça’nın resmi kullanmasını muhafazaya çağırmıştı.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya’ya verdiği karşılıkta, Moskova idaresinin ülkenin iç işlerine müdahale ettiğini vurgulamıştı.
 
Üst