Piyasalar bugünkü görüşmede Merkez Bankasından ne bekliyor?

bencede

New member
Katılım
12 Eki 2020
Mesajlar
1,180
Puanları
0
Piyasalar bugünkü görüşmede Merkez Bankasından ne bekliyor? Investing.com – Resmi tatil niçiniyle bugün yapılacak Para Siyaseti Toplantısında Merkez Bankasının %19 olan faiz oranını sabit tutması bekleniyor. Enflasyondaki yükselişin devam etmesi, ÜFE’nin 2018 daha sonrası en yüksek düzeye çıkması ve ÜFE-TÜFE makasının rekor kırması enflasyondaki yükselişin devam edeceğini gösteriyor. TCMB de enflasyon üzerinde faiz siyaseti uygulayacağını belirttiği için bu ay faizde değişiklik beklenmiyor. Ancak yaz aylarında enflasyonun yükselmeye devam etmesi durumunda yılın kalanında faiz artışı kelam konusu olabilir.

Faiz indirimi için alan olmaması, ekonomik dataların sıkı para siyasetine devam edilmesi gerektiğini göstermesi niçiniyle merkez, karar metninde şahin tabirlere tartı vererek kelamlı yönlendirmeyi kullanmaya devam edebilir.

Dün 8,5722’ye gerileyerek 16 Haziran daha sonrası en düşük seviyeyi goren USD/TRY kuru, bugün PPK toplantısı öncesinde 8,62’den süreç görüyor. ABD’de enflasyonun yükselmeye devam etmesiyle hareketlenen piyasalarda bugün dolar tesiri biraz zayıf ve TCMB tarafında da şahin yaklaşımın ağır basması kurda bir ölçü gerileme sağlayabilir. Fakat yüksek ve yükselmeye devam etmesi beklenen enflasyona karşın merkezin karar metnini kuvvetli tutmaması piyasalarda TL negatif fiyatlamaya niye olabilir. Bu muhtemellikte ise 8,70-8,72 aralığı gün içi direnç bölgesi olarak takip edilebilir. Ve elbette en sürpriz karar olan faiz artışı durumu ise TL’de süratli bir yükseliş sağlayabilir, zira siyasi baskıya rağmen şuranın ekonomik görünüme nazaran hareket etmesi bağımsızlık korkularını azaltabilir. Bu muhtemellikte 8,35 dayanağı izlenebilir. Yüklü beklenti ise faizin sabit tutulup metindeki şahin tabirlerin güçlendirilmesi tarafında.

Muharrir: Deniz Engin
 
Üst