senelerca yağmur duası için çıkılan mezar yalnız kaldı

Pinar

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Mar 2021
Mesajlar
1,999
Puanları
36
YUNUSEMRE, MANİSA (İHA) – senelerca yağmur duası için çıkılan mezar yalnız kaldı

Manisa‘nın Yunusemre

Rastgele bir kaynakta izine rastlanılmayan Sinan Dede mezarı, boyutuyla ve ıslak takunyalarıyla da dikkat çekiyor

MANİSA – Manisa’da yüz yıllar boyunca yağmur duası için çıkılan ve şehit olduğuna inanılan Sinan Dede isimli zatın mezarının bulunduğu alan ilgi bekliyor. Yol çalışması daha sonrası her iki taraftan da istinat duvarının üzerinde kalan ve ulaşımın sağlanamadığı mezar için mahalle sakinleri yetkililerden yardım istedi.

Manisa’nın Yunusemre ilçesi Uncubozköy Mahallesinin eski sakinlerinin en uğrak yerlerinden birisi olan Sinan Dede isimli zatın mezarına ulaşımın kapanması üzerine mezar ziyareti yapamadıklarını belirten mahalle sakinleri yetkililerden yardım istedi. Yaklaşık 3 metre uzunluğundaki zatın mezarında bulunan takunyaların öyküsü ise mahalle sakinleri tarafınca kulaktan kulağa anlatılmaya devam ediyor. Kurak geçen senelerda yağmur duası için ziyaret edilen mezarın etrafındaki derin çukurların hazine arayan defineciler tarafınca kazıldığı düşünülürken Sinan Dede isimli zatın Kurtuluş Savaşı yahut daha eski bir savaşta şehit olduğuna inanılıyor.

Islak takunyaların öyküsü

İstinat duvarının üzerine dayadığı seyyar merdiven ile Sinan Dede’nin mezarını ziyaret edip dua eden mahalle sakinlerinden Ahmet Akbaba, “Benim eşim Bozköylü bu yöreli. eşim, kayınpederim, kayınvalidem ve eskilerden duyduğumuza göre bu zatın bir savaşta şehit olduğu söyleniyor. Eskilerden 50 sene evvel köy halkı yağmur duasına çıkacağı vakit buraya gelip dua ederlermiş. Bildiğim kadarıyla savaşmış ve şehit olduğu söyleniyor. Bu savaş Kurtuluş Savaşı mıdır yoksa öteki savaşlar mıdır bilmiyorum. Savaş şehidi olduğu söyleniyor. Mezardaki tarih bizi yanılttı. Bu mezarla ilgilenen adamın oğluyla konuştuk mezarı kendilerinin bu hale getirdiği söylemiş oldu üstündeki tarihte bu yüzden bizi yanılttı. 633 tarihine bir mana veremedik. Eskilerden duyduğumuza bakılırsa sabah namazına gelen herkes, büyüklerimiz anlatıyor. Sabah namazına geldiklerinde ıslak bir çift takunya buluyorlarmış. Ancak kimse birinin geldiğini görmüyormuş. Halk içinde Sinan Dede’nin mescide giderek gece namazı kıldığını söyleyenler var. bu türlü inanıyorlar” dedi.


İhlas Haber Ajansı / Sadık Cangel – Son Dakika Haberleri
 
Üst