Suna Kıraç’ın vefatının birinci yıl dönümünde kızı İpek Kıraç’tan yeni bir eğitim seyahati: “Suna’nın kızları”

Ryan

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Eyl 2020
Mesajlar
13,307
Puanları
36
Suna Kıraç’ın vefatının birinci yıl dönümünde kızı İpek Kıraç’tan yeni bir eğitim seyahati: “Suna’nın kızları”
Ülkemizdeki sanayi, eğitim, kültür ve sanat alanlarının gelişmesine büyük ve kıymetli katkılar sunmuş olan iş insanı Suna Kıraç, 15 Eylül 2020’de ortamızdan ayrıldı. Suna Kıraç’ın vefatının birinci yıl dönümünde kızı İpek Kıraç, “Suna’nın Kızları” ismini taşıyan yeni bir eğitim seferberliği için yola çıktı. Suna Kıraç’ın eğitim alanındaki gayretlerini, bedellerini, maksatlarını ve vizyonunu yaşatacak olan “Suna’nın Kızları”, Suna ve İnan Kıraç Vakfı çatısı altında yürütülecek. Ülkemizin dört bir köşesinde eğitime erişemeyen, erişen ancak tamamlayamayan, tamamlayan lakin gerçek manada nitelikli eğitim alamayan kız çocuklarına ulaşacak. Annesi Suna Kıraç’ın bir eğitim gönüllüsü olarak hayatını eğitimde fırsat eşitliği çalışmalarına adadığını hatırlatan İpek Kıraç, vefatının birinci yıl dönümünde “Suna’nın Kızları” ile yola çıkmanın heyecanı ortasında olduğunu belirtti. İpek Kıraç, “Dünya bir fazlaca zorlukla birebir anda gayret ettiğimiz bir devirden geçiyor. Her biri devasa ve tahlili için büyük eforlar gerektiren sıkıntılar karşımızda duruyor. Tüm bunların ortasında eğitim en kıymetlisi. Eğitim alanında yüzleşmemiz, çözmemiz gereken epeyce büyük hususlar, meseleler var. Lakin çabadan vazgeçmemeli, umutlarımızı kaybetmemeliyiz. Annemin bir kelamı vardır; ‘Planlarımızı önümüzdeki ağır sise göre değil, ilerideki parlak ufuklara nazaran yapıyoruz’. “Suna’nın Kızları” ile bu biçimde bir noktadayız ve ilerideki parlak ufuklar için, Türkiye için, kız çocukları için, eğitimde fırsat eşitliği için harekete geçtik. Her tarafıyla gelişmiş ve kalkınmış bir Türkiye hayali kuruyoruz. Türkiye’deki tüm kız çocukların mecburî eğitimlerini tamamlamaları, aldıkları eğitimin niteliği ile de çağı yakalayabilmeleri ve hayattaki potansiyellerine ulaşmaları için çalışacağız.”

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İdare Konseyi Lider Yardımcısı, Koç Holding İdare Şurası Üyesi, Sirena Marine Denizcilik İdare Heyeti Lideri iş insanı İpek Kıraç, annesi Suna Kıraç’ın vefatının birinci yıl dönümünde yeni bir eğitim seferberliği başlatmak üzere yola çıktı. İpek Kıraç bu değerli açıklamayı Suna ve İnan Kıraç Vakfı CGO’su Erdal Yıldırım, Suna ve İnan Kıraç Vakfı İdare Heyeti Üyesi Oya Ünlü Kızıl, Suna ve İnan Kıraç Vakfı İdare Heyeti ve İcra Komitesi Üyesi M. Özalp Birol, Suna’nın Kızları Genel Koordinatörü Burcu Gündüz Maşalacı ile birlikte yaptı. “Suna’nın Kızları”nı, Suna ve İnan Kıraç Vakfı çatısı altında başlattıklarını açıklayan İpek Kıraç, “Annem, çocukların gelişmelerini sağlamak, ayrıntılarını ve kültürlerini artırmak için istekli bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğine inanırdı. ‘Eğitim sadece devlete bırakılamayacak kadar büyük ve karmaşık bir sorun. O bakımdan bizlerin dayanak olması gerekir’ kaygısı. Suna’nın Kızları’na başlarken, Türkiye’de şimdiye kadar kız çocukların eğitimi üzerine yapılan biroldukça bedelli çalışmayı inceledik. Tecrübelerden öğrendik, ilham aldık. Ülkemizin dört bir köşesinde eğitime erişemeyen, erişen lakin tamamlayamayan, tamamlayan lakin gerçek nitelikli eğitim alamayan kız çocukları odağımıza aldık. Türkiye’yi karış karış dolaşacağız. İş birlikleri yapacağız. Anlayacağız, anlatacağız. Kız çocukların eğitime erişmelerini ve eğitimlerini en yeterli kazanımla tamamlamalarını sağlamanın yanı sıra öğretmen, okul, aile, mahalleleri ve karar vericileri de kapsayan bir ekosistem oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Kız çocukların eğitim sistemi içerisinde hayli sayıda zorlukla karşılaştığına dikkat çeken İpek Kıraç, şu biçimde devam etti: ““Eğitime erişimin yanı sıra ders içerikleri, öğretim programları ve sınıf içi uygulamalar, okul ortamları, öğretmenlerin ve idarecilerin tavırları ve yetkinlikleri üzere eğitimin niteliğinde belirleyici rol oynayan epeyce farklı boyutlar var. Mesleksel ve teknik ortaöğretimden mezun olanların mezuniyet alanları incelendiğinde cinsiyete nazaran besbelli bir farklılaşma olduğu görülüyor. Örneğin, çocuk gelişimi ve eğitimi, el sanatları teknolojisi, aile ve tüketici hizmetleri, hasta ve yaşlı hizmetleri alanlarından mezun olanların 95’ten çoksı kız çocuklar. Lakin metal teknolojisi, metalürji teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme ve motorlu araçlar teknolojisi alanlarındaki mezunlar ortasında kız çocukların oranı 1’in altında. Milletlerarası Öğrenci Kıymetlendirme Programı (PISA) ve Memleketler arası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) üzere değerlendirmelere nazaran, Türkiye’de kız çocukları ‘özgüven, okula aidiyet hissi, motivasyon, öğrenmeyi sevmek’ üzere avantajlı özellikleri muvaffakiyete dönüştürmekte adamların büyük oranda gerisinde. PISA bulguları, kız ve erkek çocukların fen muvaffakiyetleri içinde manalı bir fark olmamasına rağmen kız çocukların bilim ve mühendislik odaklı mesleklerdeki kariyer beklentilerinin erkeklerden düşük olduğunu gösteriyor. Kız çocukların okulda ve okul daha sonrasında manalı ve üretken ömürler sürmelerini istiyorsak bu tablo değişmek zorunda.”

Ön hazırlık fazı tamamlandı, haritalama çalışması gerçekleştirildi.

Suna’nın Kızları’nın ön hazırlık fazı Eğitim Islahatı Teşebbüsü ile iş birliği içerisinde yürütüldü. Türkiye’deki ilgili aktörlerin bu hususla ilgili şimdiye kadar yaptıkları çalışmaları tahlil etmek ve alandaki boşlukları tespit etmek için bir haritalama çalışması gerçekleştirildi. Haritalama çalışmasına, Türkiye’de kız çocukların eğitimi için çalışan, kız çocuklara yönelik faaliyetler düzenleyen ve kız çocukların eğitime erişiminin önündeki mahzurları kaldırmaya yönelik çalışmalar yürüten 121 kurum ve bu kurumların gerçekleştirdikleri 279 proje dahil edildi. Masabaşı taraması, anket ve 45 uzman, kurum temsilcisi ve akademisyenle kişisel yahut tecrübe paylaşımı toplantıları yapıldı. Artık ise risk faktörlerinin ağır olduğu bölgeler tahlil ediliyor. Önümüzdeki süreçte, kız çocukların yapabilirliklerinin önündeki mahzurları kaldıracak ve ihtiyaçlarını daha ayrıntılı bir biçimde ortaya koyacak araştırmalar ve pilot uygulamalar yürütülecek. daha sonrasında ise uygulama faaliyetlerinin evre kademe risk altındaki tüm kız çocuklara erişmesi hedefleniyor.

Suna’nın Kızları, kız çocuklarının karşı karşıya kaldıkları eşitsizlikleri katman katman belirlemeyi ve ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Suna’nın Kızları, kız çocukların “başarıları” kadar “başarma özgürlüğüne sahip olmalarını” önemseyen bir yaklaşıma sahip. Bu doğrultuda, eğitim ve istihdam alanında istatistiklerin ötesine geçerek, kız çocukların özgün şartlarında karşı karşıya kaldıkları eşitsizlikleri katman katman belirlemeyi ve ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu emel kız çocukların karşılaştıkları riskler ve destekleyici faktörler konusunda ispat temelli bir yaklaşım benimserken, tahliller konusunda paydaşlarla bir arada esnek, öğrenmeye açık ve süratli olmayı gerektiriyor. özetlemek gerekirsesı, Suna’nın Kızları eğitim alanında kız çocukları destekleyecek, şimdiki gereksinimlere ahenk sağlayabilen kuvvetli bir ekosistem oluşturmayı hedefliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

ALINTIDIR
 
Üst