Taliban ile ABD içinde müzakereler gelecek hafta Katar’da başlayacak

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
Taliban ile ABD içinde müzakereler gelecek hafta Katar’da başlayacak Müzakerelerde, Afganistan’daki ekonomik krize tahlil arayışları ve dondurulmuş paralarının özgür bırakılması konusunun ele alınacağını söz eden Mücahid, ayrıyeten iki tarafın taahhütlerinin yenileneceğini ve telaşların giderileceğini belirtti.

Bu müzakerelerin iki ülke içinde her iki tarafın da çıkarına olan diplomatik bağların kurulmasını sağlayabileceğini söz eden Mücahid, Taliban’ın verdiği taahhütlere bağlı olduğunu vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da iki hafta sürecek bu müzakerelere, ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West’in katılacağını bildirdi.

Price, müzakerelerde terörle uğraş, ABD’nin Afganistan’daki çıkarları, ülkedeki ABD vatandaşları, çalışanlarının inançlı bir biçimde tahliyesi ve insani yardım mevzularının masaya yatırılacağının altını çizdi.



Muttaki, ABD’ye büyük göç ikazında bulunmuştu

Afganistan’da Taliban süreksiz hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki, ABD Kongresine 17 Kasım’da yazdığı açık mektupta, ABD’ye büyük göç ikazında bulunmuştu.

Afganistan’daki insani ve ekonomik krizin çözülmesi için ABD’ye sorumlu adımlar atması davetinde bulunan Muttaki, ABD hükümetinden Afganistan rezervlerini bir daha açmasını ve banka hesaplarındaki kısıtlamaları kaldırmasını istemişti.

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West de Muttaki’nin mektubuna cevaben 20 Kasım’da yaptığı açıklamada, ABD’nin, “Askeri güç kullanarak iktidarı ele geçirmeleri halinde ülkeye yapılacak insani yardımlar haricinde başka yardımların kesileceği” konusunda daha evvel Taliban’ı uyardığını belirtmişti.

Öte yandan ABD öncülüğündeki batılı ülke askerlerinin 20 yıllık savaşın akabinde 31 Ağustos’ta Afganistan’dan büsbütün çekilmesi daha sonrası Taliban ülkede iktidarı bir daha ele geçirmişti.

Hala hiç bir ülke tarafınca resmen tanınmayan Taliban hükümeti, ülkede baş gösteren ekonomik ve insani kriz ile başa çıkabilmek için de yardıma muhtaçlığı bulunuyor.

Nakit yetersizliği ve ekonomik kriz

Taliban’ın başşehir Kabil’i denetim altına almasının akabinde yaklaşık iki hafta kapalı kalan bankalar, halkın nakit muhtaçlığına yanıt veremiyor.

Para arzının yetersizliği niçiniyle bankaların önünde oluşan uzun kuyruklar devam ediyor.

Öte yandan Taliban’ın ülke idaresini devralmasının akabinde Afganistan’a yönelik memleketler arası yardımlar sona ermişti.

Dünya Bankası, Memleketler arası Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankası da Afganistan’ın memleketler arası fonlara erişimini kesmişti.

ABD idaresi, Afgan hükümetinin ABD bankalarındaki rezervlerini dondurmuştu.

Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü (FAO), Afganistan’da akut besin güvensizliği ile karşı karşıya olan insan sayısının en az 18,8 milyon olduğunu ve bu sayının yıl sonuna kadar 22,8 milyona yükselmesinin beklendiğini bildirmişti.

Afganistan’da artan yoksulluk niçiniyle günlük besin muhtaçlıklarını dahi karşılayamayan epey sayıda aile, geçim badiresi niçiniyle çocuklarını satışa çıkarıyor.
 
Üst