Toplumsal medyada Almanya modeli geliyor: Dezenformasyona 1 yıldan 5 yıla kadar mahpus

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
Toplumsal medyada Almanya modeli geliyor: Dezenformasyona 1 yıldan 5 yıla kadar mahpus AK Parti’nin, Ekim ayında Meclis gündemine getirmeyi planladığı toplumsal medya çalışmasıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgiye bakılırsa toplumsal medya ile ilgili Meclis’te düzenleme yapmayı planlayan AK Parti, yeni anayasa çalışmasına da kimi kararlar koymayı amaçlıyor. Almanya, Fransa, İngiltere ile AB ülkelerinin yaptığı toplumsal medya çalışmalarını da tek tek inceleyen AK Parti, Türkiye’ye özel bir model getirmeyi hedefliyor. Bilhassa Almanya modelinin yakından incelendiği, kimi cezai yaptırımlar getirilmesinin planlandığı söz ediliyor.

“SANSÜR KELAM KONUSU DEĞİL”

AK Parti Afyon Milletvekili ve Anayasa Komitesi Başkanvekili Ali Özkaya, Meclis gündemine gelmesi planlanan çalışmayla ilgili görüşlerini ve tekliflerini Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış’a anlattı.

Bir sansürün kelam konusu olmadığını belirten Özkaya, “Daha evvel de toplumsal medya ile ilgili bir kanun çalışması yapmıştık. bu biçimde da tıpkı tartışmalar yaşandı, ‘sansür’ denildi ancak niyetin sansür olmadığı görüldü. bir epey AB ülkesi Türkiye ile birebir tehdidi yaşıyor. Toplumun geniş kitlelerini baskı altına alıyor, olağan hayatta cürüm olan toplumsal medyada da hata ancak fake hesaplar niçiniyle hatayla aktif gayret yapılamıyor. Bu çözülmeli, her insanın kimliği bilinmeli. Toplumsal medyada bir palavra haberi ya da terör hatasını, dezenformasyonu milyonlarca insan duyuyor” dedi.



“4 BAŞLIKTA İNCELENİYOR”

Almanya’nın, terör ve şiddet ile ilgili 2017’de ceza kanununu değiştirdiğini ve katalog cürümleri 4 başlıkta oluşturduğunu söyleyen Özkaya, “Bunlar ‘terör’, ‘cinsel cürümler ve pornografi’, ‘din ve vicdan özgürlüğüne hakaret’, ‘yalan haber, dezenformasyon ve mezenformasyon. Dezenformasyon, palavranın bilerek yaygınlaştırılması, mezenformasyon ise bilmeden yaygınlaştırılması. Bizde de bu başlıkları göz önüne alarak çalışma yapılıyor” diye konuştu.

TOPLUMSAL MEDYA YASAĞI

‘Almanya’da kanunda gösterilen hukuka muhalif içerik tespit edildiğinde, içeriğin yayından kaldırılması için toplumsal ağ işletmelerine 24 saat müddet tanınıyor’ diyen Özkaya, “Aksi takdirde 50 milyon euroya kadar para cezası kesiliyor. Almanya’da bulunan vatandaşların kanuna muhalif bir paylaşımı tespit edilenler hakkında hata duyurusunda olmasına da hak tanınıyor. Ayrıyeten ‘uyar-kaldır’ şikâyet sistemi uygulanıyor. Bizim düzenlememizde de bu unsurlar kesinlikle olmalı. Uyar-kaldır bizim sistemimizde var ama aktif kullanmasın oluşması gerekiyor.” dedi.

Özkaya ayrıyeten, dezenformasyon yapanın belli mühlet toplumsal medya kullanımı yasaklanabileceği ve maddi tazminat üzere uygulamaların olabileceğini belirtti.




5 YILA KADAR MAHPUS

Almanya’da dezenformasyon yapan bir toplumsal medya kullanıcısına 1 yıldan 5 yıla kadar ceza verilebileceğini söyleyen Özkaya, “Ceza Kanunu’nda tabir özgürlüğünü sınırlamayan, kamuya açık toplumsal paylaşım ve tabir özgürlüğü alanında bilginin yanlışsız yayılmasını sağlayan bir düzenleme için çalışma yapabiliriz” dedi.

YENİ ANAYASADA TOPLUMSAL MEDYA HUSUSLARI

Yeni anayasada, toplumsal medya ve internet kullanmasına yönelik dezenformasyonun önlenmesi için kimi hususların de alması planlanıyor. Bu kapsamda Twitter, Facebook ve Google üzere global şirketlerin, bağlantısı denetim etme tehdidi ile toplumsal medyadaki dezenformasyonu önlemek için kimi unsurların anayasaya eklenebileceği belirtiliyor.
 
Üst