Üsküdar’da 460 yıllık Gülfem Hatun Camii’nin onarım çalışması havadan görüntülendi

Pinar

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Mar 2021
Mesajlar
1,999
Puanları
36
ÜSKÜDAR, İSTANBUL (İHA) – Üsküdar‘da 460 yıllık Gülfem Hatun Camii’nin onarım çalışması havadan görüntülendi

-Tarihi Gülfem Hatun Camii onarımın akabinde yeniden ibadete açılacak

İSTANBUL – Üsküdar’da bulunan ve özgün haline uygun bir biçimde restore çalışması yapılan 460 yıllık tarihi Gülfem Hatun Camii’nde çalışmalar sürüyor. Mescitte, geçmiş senelerda kaldırılan çeşmenin tıpkı yerine inşa edileceği öğrenildi. Onarım çalışmaları süren tarihi Gülfem Hatun Camii havadan görüntülendi.

Üsküdar Gülfem Sokakta bulunan, Yasal Sultan Süleyman vaktinde eşi Gülfem Hatun tarafınca yaptırılan ve üretimi 1561’de tamamlanan 460 yıllık Gülfem Hatun Camii’nde onarım çalışması yapılıyor. Edinilen bilgilere bakılırsa mescide daha sonradan ekleme yapılan tuvaletler ve lojman binası kaldırılacak. Yerine park ve seyahat alanı inşa edilecek. Gülfem Hatun’un mezarını barındıran cami, Üsküdar Meydanı’nın simgelerinden biri olacak. Gülfem Hatun’un türbesinin elden geçirilerek tamirat yapılacağı ve mescidinin önünde bulunan ancak geçmiş senelerda kaldırılan çeşmenin tıpkı yerine inşa edileceği öğrenildi.

Onarım çalışması yapılan caminin bulunduğu sokakta esnaf olan Haydar Zülfikaroğlu, “Kanuni Sultan Süleyman vaktinde eşi Gülfem Hatun tarafınca yapılmış olan bir camimiz. Biz doğma büyüme buralıyız. 75 seneye yakın Üsküdar’ın ortasındayız. Bizim hatırladığımız çocukluğumuzdayken, caminin tuvaletleri köy tuvaletleri üzereydi. Abdest alma yerleri dışarıdaydı, bahçesindeydi. Ufak bir şadırvanı vardı, musluklar vardı. Orada abdest alınırdı. Üstü açıktı kapalı değildi. daha sonra burası bir kaç defa elden geçti. Eski imamımız Allah rahmet eylesin, Yusuf Hocamız mescitle ilgilendi. Şu an onarım çalışması yapılıyor” biçiminde konuştu.

Erkek kuaförü olarak bölgede esnaflık yapan Sinan Aslanpençesi, “Çok eski cami şu an onarım yapılıyor. Allah razı olsun yaptırandan, edenden. sıradan emeği geçti. Biz de hayli uzun yıldır buradayız. sıradan yıkık, dökük yerleri vardı. Tuvaletleri daha sonradan yapıldı. Ben bu biçimde burada çocuktum. Şu an oraya yalnızca şadırvan olacak. Diğer bir şey olmayacak” dedi.
 
Üst