Bitcoin halving için geri sayım başladı

Gezgin

Global Mod
Global Mod
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
555
Puanları
1
Kripto para meraklıları, Bitcoin'in evriminde “halving” olarak bilinen potansiyel olarak önemli bir an için gün sayarak Nisan ayının üçüncü haftasını sabırsızlıkla bekliyorlar.

Esasen yarılanma, dolaşıma giren yeni Bitcoin sayısında planlı bir azalmadır. Arz azaldıkça bazı analistler dijital para biriminin fiyatının artmasını bekliyor.

Bu kesintiler yaklaşık dört yılda bir meydana geliyor. Ancak bu yılki yarılanma, kripto endüstrisinin yıllardır düşen fiyatlar ve kurumsal çöküşlerden sonra toparlanması nedeniyle özellikle dikkat çekti.

Son aylarda Bitcoin fiyatı rekor seviyelere yükseldi ve Mart ayında 73.000 dolara ulaştı. Bu artışın büyük bir kısmı, milyarlarca dolarlık yeni yatırımları teşvik eden Bitcoin ile ilgili yeni finansal ürünlerin onaylanmasından kaynaklandı. Kripto yatırımcıları yarılanmanın da benzer bir etki yaratacağını ve Bitcoin fiyatının artmaya devam edeceğini umuyor.


İşte yarılanma hakkında bilmeniz gerekenler.

Yarıya indirmek nasıl çalışır?


Bitcoin'in temel amacı, insanların işlemi doğrulayan bir banka gibi bir aracı olmadan para alışverişi yapmalarına olanak sağlamaktır.

Doğrulamayı bir banka yerine, dünyanın dört bir yanına dağılmış, tamamı Bitcoin yazılımını çalıştıran dağıtılmış bir bilgisayar ağı gerçekleştiriyor. Bir işlemi onaylamak için bilgisayarların karmaşık bulmacaları çözmesi ve cevabı tahmin etmek için birbirleriyle rekabet etmesi gerekiyor. Bu sürecin amacı, A Kişisinin B Kişisine para göndermek için yeterli paraya sahip olmasını sağlamaktır.

Doğrulama hizmetinin ödülü olarak, büyük miktarda enerji gerektiren bilgisayarları çalıştıran kişilere yeni Bitcoin şeklinde ödüller veriliyor. Her yarılanma bu ödülün miktarını yarı yarıya azaltır (mevcut fiyat 6,25 Bitcoin).

Yarıya indirmenin amacı nedir?


Bitcoin 2008'de piyasaya sürüldüğünden beri yatırımcılar onu enflasyona karşı bir koruma olarak da görüyorlar.

Geleneksel bir finansal sistemde hükümetler, ekonomiye fayda sağlayacağına inanırlarsa daha fazla para basmaya başlayabilir, bu da bazen enflasyona yol açabilir. Birçok kripto savunucusu bu uygulamaya şüpheyle yaklaşıyor.

Bitcoin yarılanması, şimdiye kadar dolaşıma sokulan toplam madeni para sayısını 21 milyonla sınırlayacak şekilde programlandı. Dünyadaki Bitcoin miktarı üst sınıra yaklaştıkça, işlemlerin doğrulanması karşılığında verilecek ödülün boyutu da giderek küçülüyor, giderek sıfıra yaklaşıyor. Kripto savunucuları, bu sabit arzın uzun vadede Bitcoin'in değerini koruması gerektiğini savunuyor.

Yarılanma ne zaman?


Her yarılanmanın zamanlaması Bitcoin'in temel koduna yazılır: Bu, Bitcoin işlemlerinin sayısı belirli bir eşiğe ulaştıktan sonra yaklaşık her dört yılda bir gerçekleşir.

Kesin zamanlama işlem oranına bağlıdır, bu nedenle yarılanmanın gerçekleşeceği günü doğru bir şekilde tahmin etmek zordur. Mevcut tahminler bunun Cuma veya Cumartesi günü gerçekleşeceğini gösteriyor.

Yarılanma Bitcoin fiyatını nasıl etkileyecek?


Teorik olarak dolaşıma giren yeni Bitcoin sayısındaki azalma, fiyatta artışa yol açmalıdır. Çeşitli kripto uzmanları, kısmen yarılanma nedeniyle para biriminin değerinin bu yıl artmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Ancak diğer analistler, yarılanmanın etkisinin zaten Bitcoin'in hızla artan fiyatına yansımış olabileceğini söyledi. Sonuçta yarılanma beklenmedik bir şey değil; başından beri Bitcoin’in yazılımına programlanmıştı.

Bitcoin madenciliği endüstrisi üzerinde ne gibi bir etkisi olacak?


Kripto para biriminin ilk günlerinde, Bitcoin yazılımını bir dizüstü bilgisayarda çalıştıran biri, madencilik olarak bilinen bir işlemle işlemleri doğrulayabilir ve ödülü alabilirdi. Ancak zamanla bilgi işlem süreci önemli ölçüde daha fazla enerji yoğun hale geldi.


Günümüzde Bitcoin madenciliği, bilgisayarlarla dolu depoları işleten ve büyük miktarlarda enerji tüketen halka açık şirketlerin hakimiyetindedir. Halving, bu iş modeli için potansiyel bir tehdit oluşturuyor ve bu şirketlerin kazanabileceği Bitcoin miktarını azaltıyor.

Bitcoin madencilik devi Core Scientific'in CEO'su Adam Sullivan, bazı küçük madencilik operasyonlarının kapanmaya zorlanabileceğini söyledi.

Bay Sullivan, “Daha büyük şirketler tesis satın alabilecek” dedi. “Küçük işletmeler yarıya indirildikten sonra zorlanacak.”
 
Üst