Kırım’a Rusya kıskacı

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
Kırım’a Rusya kıskacı Ukrayna’ya bağlı bir yarımadayken 2014 yılında Rusya tarafınca ilhak edilen Kırım’da, Türkler güç günler geçiriyor. Kırım davasının sembol isimleri değişik mazeretlerle Rus istihbaratı tarafınca gözaltına alınıyor. Bunlardan birisi de Kırım Tatar Ulusal Meclisi Lider Yardımcısı Neriman Celal. Celal ve birlikteindeki 4 kişi Perevalyone köyündeki doğalgaz çizgisine bomba konması olayıyla ilgili gözaltına alınarak tutuklandı. Avukatı Nikolay Polozov, FSB güçlerinin Celal’e yöneltilen, “sabotaja yardım etmek” suçlamasının “sabotaj düzenleme” olarak değiştirirerek durumu daha da ağırlaştırdığını söylemiş oldu. Tutukluluk müddeti 4 Kasım’a kadar uzatılan Celal, bu tarihte hakim karşısına çıkacak.



PEYNİR POŞETİNDE BOMBA

Kırım’da infiale niye olan tutuklamanın akabinde Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB, sabotaj aksiyonunda ismi geçen Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov isimli iki Kırım Tatar’ına ilişkin itiraf görüntüsü yayınladı. Görüntüde bu iki isim,“Biz Ukrayna’nın Herson kentinde Kırım’ın Perevalne köyünde taarruz organize etmek üzere bir misyon aldık. Said diye bir adamla görüştük. Bu adam ortasında peynir ve patlayıcı olan bir poşeti bize verdi” diyor.

UYDURMA BİR KOMPLO

Rusya’nın bölgeyi Kırım Tatarları’ndan arındırmak için her türlü yolu denediğini söyleyen Kırım Tatar Ulusal Meclisi (KTMM) Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Nariman Celal’in uydurma bir komployla tutuklandığını söylemiş oldu. Yeni Şafak’a konuşan Yüksel, “Bu olayların temel hedefi bölgede yaşayan Kırım Tatarlarına gözdağı vermek. Nariman Celal hayli etkin bir kişiydi. Aslında Kırım Platformu’yla değil, daha evvel de Ukrayna’ya gelerek açıklamalar yapıyordu. sonrasındasında Rusya’nın tasvip etmediği Kırım Platformu Açılış Zirvesi’ni ziyaret etmesi son nokta oldu. Artık bu saldırıyı münasebet göstererek onu tutukluyorlar. Yalnızca aktivist ve politikler değil tüm beşerler baskı altında. Kimin kapısına gelecekleri, meskenini arayacakları, tutuklayacakları belirli değil. Bu niçinle durum fazlaca kritik” dedi.


HAİNCE BİR YAKLAŞIM!

Gayana Yüksel, “Bu davayı bu türlü kurguladılar. Rusya kanunlarına bakılırsa bu çeşit hata 12-15 yıl mahpusla cezalandırılıyor. Dikkat cazibeli olan ise Nariman Celal’i siyasi bir duruşla suçlamıyorlar. Terörist olarak göstermeye çalışıyorlar. Celal’le birlikte tüm Kırım Tatar halkını terörist olarak lanse etmeye çalışıyorlar.” halinde konuştu.

KONUTLAR BİN 500 DEFA ARANDI

Kırım’da 235 siyasi mahkumun bulunduğuna dikkat çeken Yüksel, bu şahıslardan 158’inin Kırım Tatar’ının olduğunu, bu vakte kadar bin 500 defa meskenlerde arama yapıldığını, kaçırılan 41 şahıstan 19’uyla ilgili hiç bir bilginin olmadığını söylemiş oldu.
 
Üst